By in Živimo bolje
No comments

Kao što smo ranije pisali, biciklizam predstavlja značajnu stavku u istoriji brenda ŠKODA. Prije svega, daleke 1895. godine, ŠKODA je nastala tako što je bila proizvođač bicikala. U današnje vrijeme, ŠKODA već 20 godina podržava najpoznatiju trku na svijetu – Tour de France, uz inovacije poput korištenja posljednje generacije električnih vozila.

ŠKODA je prepoznala kvalitet i značaj najvećeg domaćeg biciklističkog projekta – međunarodne turističko-sportske manifestacije B-HARD Ultra Race & Brevet – svojevrsnog Tour de BIH – koja promoviše prirodne ljepote i raznovrsnost Bosne i Hercegovine, ekološki način kretanja, očuvanje prirode, kao i sport i ekstremne izazove – i u ovaj projekat se uključila kao sponzor svojevrsne “trke u trci”, odnosno prestižne titule ŠKODA King of Mountain Challenge.

Ova titula je dodijeljena učesniku koji je za najkraće vrijeme savladao izazovni uspon na Jahorinu, dužine 22 km. Jahorina je predstavljala najvišu tačku na cijeloj ruti i time je pobjednik ovog izazova ponio titulu najbržeg brdskog vozača.

Ono što je zanimljivo je da pobjednik ne mora nužno da bude biciklist koji se apsolutno prvi pojavi na Jahorini, a to je u ovom slučaju bio Christoph Strasser iz Austrije, koji je bio u vodstvu do pred sam kraj trke. Naime, brži od njega je bio jedan vozač koji je bio među najsporijim u generalnom plasmanu, a koji se očigledno “čuvao” za ovaj izazov. Međutim, najbrži uspon na Jahorinu odradio je Njemac Robert Müller, koji je na kraju trijumfovao i na cijeloj trci, dok je na Jahorinu stigao kao drugoplasirani u tom trenutku.

ŠKODA je na Jahorini izložila svoja KAROQ i KODIAQ SUV vozila, koja su u ovom okruženju zaista izgledala “kao kod kuće”, a bitno je istaći i da je glavno prateće vozilo trke takođe iz ŠKODA game vozila – OCTAVIA RS.

Radujemo se saradnji i naredne godine, jer ŠKODA voli biciklizam, baš kao i mi!

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.