Riccardo Kuhar iz Hrvatske pobjednik je 6. izdanja prestižnog biciklističkog ultramaratona B-HARD Ultra Race & Brevet, savladavši stazu dužine 1215 km i s preko 16000 m visinske razlike, u ukupnom vremenu od 58 sati i 3 minute.

Podijelite ovaj članak s onima koje volite!
By in Živimo bolje
No comments

Riccardo Kuhar iz Hrvatske pobjednik je 6. izdanja prestižnog biciklističkog ultramaratona B-HARD Ultra Race & Brevet, savladavši stazu dužine 1215 km i s preko 16000 m visinske razlike, u ukupnom vremenu od 58 sati i 3 minute. Riccardo je stari-novi šampion, jer je već trijumfovao 2022. godine, a ove godine je želio da se okuša na još izazovnijoj stazi i protiv još jače konkurencije, u sklopu priprema za nastup na Transcontinental Race-u.

Kao drugoplasirani, s vremenom od 61 sat i 46 minuta, na cilj je stigao Mirko Pribanić, takođe iz Hrvatske, koji je ujedno trijumfovao u kategoriji mladih vozača (do 30 godina), ispred 21-godišnjeg Njemca Björn Wirsching-a, koji je bio najmlađi učesnik ove godine. Poređenja radi, najstariji učesnik ima 61 godinu.

Trećeplasirani u B-RACE SOLO kategoriji je Sascha Pseiner iz Njemačke, koji se ozbiljno pripremio za ovogodišnju trku, uz iskustvo prikupljeno na prošlogodišnjem nastupu, te je vožnju završio čak 47 sati brže od prošlogodišnjeg vremena – za 64 sata i 35 minuta,

S ciljem popularizacije ultramaratonskog biciklizma na ovim prostorima, od ove godine postoji nagrada za najbržeg učesnika iz regije – OLX BALKAN KING – a u toj kategoriji je trijumfovao, logično, ukupni pobjednik trke, Riccardo Kuhar.

Ove godine je zabilježen i rekordan broj domaćih učesnika, od kojih je fantastičan rezultat postigao Stanko Ćelić iz Aleksandrovca – 5. mjesto u generalnom plasmanu. Stanko je dobar dio trke proveo na trećoj poziciji, a uspjeh je time veći jer je Stanko tek nedavno počeo da se bavi biciklizmom, u sklopu triatlona, što pokazuje kako se radi o vanserijskom talentu.

Najbrža žena je bila Susanna Markoff iz Finske, dok su u kategoriji parova odnijeli Thomas Alexander Henn i Andreas Gasteiger, obojica iz Njemačke. Prvoplasirani u kategoriji vozača preko 50 godina starosti je Mića Ivanović iz Srbije. Posljednji učesnik koji je uspješno došao na cilj je 61-godišnji Stephane Klein iz Francuske, s vremenom od 131 h i 8 minuta.

Specijalna nagrada MICHELIN SUPERHERO AWARD, za uložen nadljudski napor, otišla je u ruke Peter Baines-a iz Velike Britanije, koji se borio s problemima poput bicikla izgubljenog u transportu, kojeg je dobio tek desetak sati prije starta trke, oštećenim unutrašnjim uhom, koji mu onemogućava vožnju tokom noći, te otkazivanjem vratnih mišića, tako da je posljednjih 150 km trku vozio s imobilizovanom glavom. Pored toga, ovo je Peter-u bila prva ultramaratonska trka u životu. Superheroj!

Pored navedenih učesnika, svoje psihofizičke granice su pomjerili i ostali učesnici iz RACE kategorije, kao i brojni učesnici iz BREVET kategorije, na distancama 1200, 600, 300 i 200 km, te promotivnoj vožnji za žene, dužine 125 km. Vožnju nije završilo 16 učesnika.

Vidimo se i naredne godine, na još boljem i većem 7. izdanju B-HARD Ultra Race & Brevet-a, te 5. izdanju Velike banjalučke biciklijade – Svi na bicikle!

Fantastične fotografije: Stanislav Ćatić, Jadran Čilić, Nikica Atlagić

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.