By in Živimo bolje
No comments

Možda nikada niste razmišljali o tome, ali iskusni biciklisti se, po brdovitim i krivudavim putevima poput onih koji se nalaze na ruti B-HARD Ultra Race & Brevet biciklističkog ultramaratona, ne kreću znatno nižom prosječnom brzinom u poređenju s automobilom. To je posebno slučaj kada se radi o najbržim svjetskim ultrabiciklistima.

Praktično, za spust s brda i planina im je potrebno mnogo manje vremena nego automobilu, po ravnom i uz povoljan vjetar nisu daleko od ograničenja brzine na lokalnim i regionalnim putevima, dok uzbrdo takođe voze solidan tempo.

Uz sve to gotovo da i ne pauziraju, što je slučaj s pobjednikom ovogodišnjeg B-HARD-a, koji je rutu dužine 1215 km i s preko 16000 m visinske razlike, savladao za samo 52 sata i 17 minuta, pri tome vozeći u potpunosti bez spavanja!

Tokom vožnje automobila, iz mnogo razloga morate praviti pauze, tako da se pratnja ovakvih biciklista pretvara u svojevrsnu igru kornjače i zeca, jer je svaku značajniju pauzu gotovo nemoguće nadoknaditi, pogotovo kada se nađete u veoma nezavidnim vremenskim uslovima, kakvi su pratili ovogodišnje izdanje manifestacije B-HARD.

Upravo iz tog razloga, ništa se ne smije prepustiti slučaju, pa tako i automobili pratnje moraju biti vrhuski pripremljeni za ovu avanturu.

S obzirom na karakter manifestacije, a to je da prezentuje najljepše predjele Bosne i Hercegovine i pri tome privlači najbrže svjetske bicikliste ultramaratonce, organizacija takođe mora biti na odgovarajućem nivou, tako da naše Udruženje kao organizator jednostavno mora da sarađuje isključivo s partnerima koji su najbolji u svojim oblastima djelovanja.

Tako je došlo do saradnje s Autocentrom Merkur iz Banja Luke, koji je naše glavno vozilo pratnje u potpunosti pripremilo za B-HARD, počevši od savjetovanja o izboru guma, kao jedine tačke kontakta vozila s podlogom, preko montaže i balansa guma na feluge, pa sve do laserskog podešavanja optike trapova.

AC Merkur u svojoj ponudi ima proizvođače i modele svih cjenovnih kategorija i namjena, a za naše potrebe izbor je definitivno bio premium brend MICHELIN i to model Pilot Sport 5 u veličini 18″.

Igrom slučaja, ove konkretne gume su se pokazale kao idealan izbor u ovoj situaciji, jer su imale priliku da rade ono u čemu su najbolje, a to je pružanje maksimalne sigurnosti i prijanjanja na podlogu u uslovima veoma vlažnog kolovoza, kao i odlična upravljivost i udobnost na lošije održavanim putevima.

AC Merkur je pokazao i da su društveno odgovorna kompanija, tako što su podržali i organizaciju Velike banjalučke biciklijade – Svi na bicikle. Opravdali su naše povjerenje, a vjerujemo da će i vaša iskustva biti identična.

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.