By in Novosti, Živimo bolje
No comments

U periodu od 13.6. do 16.6. održana je međunarodna biciklistička turističko-sportska manifestacija “B-HARD Ultra Race & Brevet”, u okviru projekta pod nazivom “B-HARD”, podržanog od strane Grada Banja Luka, koji ima za cilj kreiranje nove turističke ponude Banja Luke i Bosne i Hercegovine, kao i popularizaciju cikloturizma i biciklizma uopšte.


Učesnici su nakon dolaska u Banja Luku imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima grada, a 13.6. u 7:00 su krenuli na put dug 1036 km, tokom kojeg su posjetili Mrakovicu, Jajce, Kupres, Ljubuški, Trebinje, Tjentište, Višegrad, Rogaticu, Jahorinu i Vlašić, da bi na kraju ponovo stigli u Banja Luku. Poseban kuriozitet je bio da se izuzetno zahtjevna ruta s oko 13.000 m visinske razlike odveze unutar samo 75 sati, što je bilo dodatno otežano izrazito visokim temperaturama za ovaj dio godine. Ipak, većina učesnika je uspjela da savlada sve prepreke i pri tome prikazala snagu ljudske volje.

Maksimalno smo se potrudili da sve prođe u najboljem redu, ali kada vam učesnici, koji dugi niz godina voze biciklističke ultramaratone po cijelom svijetu, kažu da ste koncept i organizaciju ovog tipa događaja digli na jedan viši nivo i da nikada nisu imali takav prijem – onda možete biti sigurni da ste uspjeli u tom naumu.” – izjavio je Nikica Atlagić iz Udruženja građana “Centar za bolji kvalitet života”, organizatora ovog događaja.

Učesnici su takođe bili fascinirani prirodno-istorijskim ljepotama koje su imali prilike da vide tokom vožnje i definitivno će ponovo da budu naši gosti, ali i da nas promovišu u državama iz kojih dolaze. Sve u svemu, možemo reći da je manifestacija postigla očekivane rezultate i postavila temelj novom turističkom proizvodu, koji ćemo dalje razvijati s turističkim agencijama. Ovom prilikom je bila organizovana i prva grupna vožnja pripadnica ljepšeg pola, a u okviru projekta će u narednom periodu da budu predstavljene i kraće cikloturističke rute u banjalučkoj regiji.

Ceremonija zatvaranja manifestacije i dodjela priznanja je bila održana u vijećnici Banskog dvora.

Projekat i manifestaciju su podržali: Grad Banja Luka, Turistička organizacija Banja Luke, Nacionalni park Kozara, Agencija Jajce, Općina Kupres, Općina Ljubuški i BK Ljubuški, Turistička organizacija Trebinja, Nacionalni park Sutjeska, Turistička organizacija Višegrada, Turistička organizacija Istočnog Sarajeva i Olimpijski centar Jahorina, Turistička zajednica SBK i BK Tempo Vitez, BikeMagazin.info, Banjaluka.com i MUP Republike Srpske.

Kompletni rezultati, foto-galerija i video reportaža će uskoro biti raspoloživi na zvaničnom web sajtu manifestacije – http://www.bhardultrarace.com

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.