By in Inspiraci[ja]
No comments

Novak Elčić, mladi i talentovani fotograf iz Foče, pričao nam je o svojoj ljubavi prema prirodi i fotografiji, čiji spoj se ne može opisati ni u 1000 riječi.

– Novače, kako je tema našeg sajta zdrav život, ne možemo da ne primijetimo da si i sam prilično aktivan?

Priroda i sam boravak u njoj je moja pokretačka snaga i izvor inspiracije. Vec duže vrijeme sam aktivan kao planinar, a priroda je ujedno i “krivac” što se bavim fotografijom. Moram reći da danas fotografija predstvlja veoma bitnu stvar u mom životu,  ali priroda i fotografija idu “ruku pod ruku”, jer su Zelengora, Maglić, Prašuma Perućica i Žabljak, tj. Durmitor, melem i za oči i dušu – a svojim fotografijama želim da to dočaram i drugima.

– Pejsaži su čest motiv na tvojim fotografijama – reci nam nešto više o tome.

Kako na svoje jednodnevne, a često i višednevne avanture nosim fotoaparat, tako bilježim i najljepšu atmosferu koju priroda stvara. Za fotografa je najbolji period dana definitivno izlazak i zalazak sunca. Generalno, svjetlo igra najvažniju ulogu u bilo kojoj vrsti fotografije i trudim se da to uvijek iskoristim na najbolji način. Zadovoljstvo pronalazim u stvaranju, “hvatanju” savršenog trenutka, a inspiracija kreće od toga da ne želim propuštati prelijepe scene prirode, već zabilježiti taj trenutak i podijeliti ga sa svima.

– Kako ili zašto si se počeo baviti fotografijom?

Fotografijom sam se počeo baviti sasvim slučajno – imao sam obični džepni fotoaparat i česti odlasci u planinu sa društvom su rezultirali da su mi se neke fotografije koje sam napravio jako dopale i onda je to sve išlo dalje kao neka vrsta zaraze. Kao bilo šta u životu, kada krenete da izučavate nešto, onda vam se stvori želja za napretkom, što u slučaju fotografije podrazumijeva mnogo rada, ail i ulaganje u bolju opremu. I kada ostvarite jedan cilj, pojave se nova dva i tako stalno. Ponekad pomislim da nema kraja, ali u tome i jeste ljepota – mogućnost konstantnog napretka.

– Da li najbolje fotografije nastaju planski ili spontano?

Za dobru fotografiju je potrebno vrijeme. Što se tiče pejzaža, nekad nije dovoljno otići jedan dan na dobru lokaciju, već trebate provesti dosta duži vremenski period da se zbližite sa lokacijom i zabilježite ono što će vas zadovoljiti, tako da se tu stvari dešavaju spontano i po zakonima prirode. Kako se fotografijom bavim i profesionalno – što se tiče komercijalne vrste fotografije, mislim da plan i dobra organizacija igraju glavnu ulogu.

– Reci nam nešto više i o komercijalnoj fotografiji.

Fotografija me nije zadovoljila samo kao hobi, nego se par godina unazad trudim da naučim što više i da kvalitet podignem na mnogo viši nivo. Radim dosta komercijalnu fotografiju, kako za stock agencije, tako i direktno za razne klijente. Što se tiče fotografisanja ljudi, to su obično vjenčanja i ostale ceremonije. Druga vrsta je turistička fotografija, koja je povezana sa mojom okolinom – a turizam značajno jača. No, prilikom svakog angažmana, vezanog za bilo koju vrstu fotografije, ulažem mnogo energije i vremena i trudim se izvući maksimum iz svega što radim.

Novakov rad možete pratiti i na sljedećim društvenim mrežama:

Intervju obavio: Nikica Atlagić (Centar za bolji kvalitet života)

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.