By in Zdrav život, Živimo bolje
No comments

Bilo da trčite, plivate, igrate fudbal, pješačite ili idete na fitnes, mišićima je potrebna energija.

Magnezijum je ključan mineral u procesu stvaranja energije i za sportske performanse. Znojenjem gubimo vrijedne minerale, među kojima i magnezijum.

Magnezijum je esencijalan mineral uključen u neke od vitalnih tjelesnih funkcija, čija se uloga ogleda u:
  • metaboličkim procesima
  • radu mišića i živaca
  • održavanju ravnoteže elektrolita
  • održavanju zdravlja kostiju i zuba.

Uzimajući u obzir navedeno, sportisti moraju jako paziti na odgovarajući unos magnezijuma, uvažavajući pri tome da su njihove potrebe za ovim mineralom povećane. To veoma dobro znaju i članovi našeg Udruženja koji se bave biciklizmom.

Ali vratimo se na početak

Intenzivno treniranje povećava potrošnju magnezijuma iz tjelesnih rezervi, a na kraju se magnezijum počinje pojačano eliminirati kroz kožu putem znoja. To je razlog zašto sportisti koji treniraju izdržljivost i jako se znoje često nemaju odgovarajuću zalihu magnezijuma. Tipični znakovi manjka magnezijuma kod sportista su grčevi mišića nogu i mišića uopšte, a često dolazi i do pada sportskih performansi.

Kako je magnezijum važan za metabolizam energije i proteina te održavanje mišićne funkcije, sportisti moraju održavati zalihe magnezijuma na odgovarajućem nivou, ukoliko žele postići najbolje mišićne performanse.

Problem je u tome što ne možete uvijek osigurati da vaša povećana potreba za magnezijumom bude zadovoljena samo unosom hrane bogate ovim mineralom.

Kako biste optimizovali unos magnezijuma, osim što trebate prilagoditi svoje prehrambene navike, ponekad može biti korisno prehranu nadopuniti odgovarajućim dodatkom prehrani s magnezijumom, poput Biolectra linije proizvoda.

Biolectra i B-HARD

Prednosti i pozitivne efekte korištenja Biolectra instant magnezijuma imali su priliku da iskuse i učesnici prestižnog međunarodnog biciklističkog ultramaratona, koji su u svom startnom paketu imali odgovarajući broj vrećica magnezijuma za vožnju po 1200 km dugoj zahtjevnoj ruti, koja prolazi kroz najljepše predjele Bosne i Hercegovine.

Biciklisti su ovu distancu savladavali u periodu od 54 časa, koliko je iznosilo vrijeme pobjednika, do 90 časova, koliki je bio vremenski limit za uspješno odrađenu vožnju.

Međutim, ne morate biti ekstremno nastrojeni prema sportu kako biste osjetili efekte korištenja magnezijuma, odnosno unosa dodatne količine putem suplementacije, poput Biolectra proizvoda. Članovi našeg Udruženja koji pohađaju naše fitnes treninge, takođe mogu da posvjedoče kvaliteti ovih proizvoda.

Sportski pozdrav!

Zahvaljujemo se kompaniji Oktal Pharma na ustupljenim proizvodima.

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.