By in Sirova ishrana
No comments

Januar se bliži kraju. Iza nas su svi veliki  praznici, ludila, lažna obećanja koja smo dali i sebi i drugima… Suvenir koji nam je svima ostao, pored lepih uspomena, ludih fotki na Instagramu, a možda i neke nove ljubavi, kod većine nas je i poneki kilogram viška. Znajući koliko ja sama, svake godine, želim da se što pre otarasim tog suvenira, a isto tako i mnogi meni dragi ljudi, i koliko nam to zadaje poteškoća, rešila sam da ove godine uzmem stvar u svoje ruke, da pozovem i sve vas koji želite isto, a ne znate kako – da zajedno krenemo u detox izazov, za bolji početak, zdraviji život i puno pozitivne energije!

U naredna tri meseca, učestvujući u mom detox izazovu, upoznajte onu bolju  i lepšu verziju sebe. U isto vreme, poklonite sebi neprevaziđen osećaj snage i energije, koji donosi izbacivanje toksina iz organizma. Mislim da je dovoljno reći “Nole” da biste razumeli еfekte ovog izazova i prehrane uopšte.

Pa da počnemo…

Izazov startuje 1. februara (oni koji zakasne, mogu da se priključe od ponedeljka 04.02. jer to neće biti onaj ponedeljak iz naših ličnih praznih obećanja :)). Naredna tri meseca praktikovaćemo zajedno režim sirove ishrane (raw food) po mojim specijalnim receptima, koje su moji prijatelji već ocenili kao izuzetne. Kroz posebnu viber grupu, koja startuje kad i detox izazov, davaću vam praktične savete i uputstva za pripremu zdravih, a ukusnih obroka… I što je najvažnije – razmenjivaćemo iskustva, motivisati i bodriti jedni druge.

Za početak, slikajte sebe kako biste mogli da uporedite rezultate koji će doći tokom detox izazova. Sliku možete i da podelite sa ostalim učesnicima ili je sačuvajte samo za sebe. Svakako, naše zajedničke uspehe ponosno ću podeliti kroz ovaj blog. Sve što trebate da uradite da biste započeli  ovaj izazov je da zapratite moj novi profil na instagramu Dasha’s Raw Lab (@dashinasuperhrana), javite se u DM i dalje instrukcije vam pišem tamo. Kao najava detox izazova, poklanjam vam prvi recept, za pripremu slanih krekera. Koriste se umesto hleba i provereno vas drže sitim između dva obroka.

Za slane krekere biće vam potrebne sledeće namirnice:

  • 2 čajne šolje ovsenih ili raženih pahuljica (može kombinacija)
  • 50 g sirovih suncokretovih semenki
  • 2 supene kašike lanenog semena
  • 2 supene kašike susama
  • himalajska so po želji
  • rendana mrkva
  • sveži peršun
  • kokosovo ulje

Ovsene pahuljice potopiti u vodu da stoje neko vreme (sasvim je dovoljno 15-30 min). Kada nabubre, procediti ih i samleti u secku. Masu prebaciti u veću posudu, te dodati sve ostale sastojke, na kraju kašiku kokosovog ulja i sve  dobro pomešati rukama, da bi ste dobili masu kao testo. Odvojite još jednu kašiku kokosovog ulja sa strane, uzimajte malo ulja i formirajte kuglice testa u rukama, zatim na papiru za pečenje ili nekoj podlozi spustiti lopticu, formirajte testo debljine 0,5 do 1 cm, zatim čašom napravite pravilan krug krekera. Prebacite formirane krekere na papir za pečenje kojim ste obložili pleh i stavite u rernu samo na ventilaciju i najnižu temperaturu koju imate. Ukoliko slučajno imate dehidrator, naravno krekere redate na police i sušite do željene hrskavosti…

Ove krekere pravite vikendom, kako bi ste imali zalihe za celu sedmicu i čuvajte ih u frižideru. Isti postupak je i za slatke keksiće, samo koristimo bademe, lešnike, brusnice, urme, kakao, sve što imate u vašoj kuhinji. Svaki recept možete obogatiti nekim začinima i namirnicama koje vama prijaju (kurkuma, ljuta paprika, biber, sušeno povrće i voće koje ste prethodno sušili na isti način kao ove krekere…).

Za početak izazova biće vam dovoljno da napravite krekere, kupite dosta voća i povrća koje volite, nešto orašastih plodova i možemo da počnemo 🙂

Iskreno se radujem ovom zdravom izazovu i nadam se da će nas što više početi isti, jer svako ko igra kao član dobrog tima mora da pobedi… Zajedno svi postižemo više i bolje! Na kraju, vaše telo će vam podariti svoju najbolju verziju… zato ne oklevajte i već sada izjavite ljubav sami sebi!

Čekam Vas… jer za tri meseca od danas, vaša pozitivna životna energija biće najbolji dokaz vaše ispravne odluke da radite na sebi.

“Kuvanje je kao ljubav. Ili se predajte ili ne ulazite u to.”

– Harijet van Horn

O autoru

Dajana Švraka Milutinović
Dajana Švraka MilutinovićSvako dobro 🙂
Diplomirani farmaceut, poslovna žena sa ozbiljnom karijerom u usponu, supruga, sestra, kuma, najbolja prijateljica… sve to samo zbog izostanka najčešćeg lažnog obećanja: "Od sutra ću!"
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Diplomirani farmaceut, poslovna žena sa ozbiljnom karijerom u usponu, supruga, sestra, kuma, najbolja prijateljica… sve to samo zbog izostanka najčešćeg lažnog obećanja: "Od sutra ću!"

Odgovori