By in Sirova ishrana
No comments

Šta je u stvari čija?

U poslednje vreme mnogo se priča o čudesnom dejstvu čija (eng. chia) semenki. Super biljka čija, koja daje istoimene čija semenke, jednogodišnja je cvetnica iz porodice pitomih nana koja predstavlja izuzetno bogat izvor minerala i hranljivih materija, poreklom iz Meksika i Gvatemale za koju se veruje da je korišćena još u doba drevnih Maja i Asteka za različite verske obrede, ali i kao deo prirodne medicine. Sama reč čija na jeziku Maja označava snagu, i kao takva koristi se kao podsticaj energije za naš organizam.

Za čija semenke se tvrdi da mogu ostati  upotrebljive i do dve godine ako ne stoje u frižideru, a da zadrže isti visok nivo antioksidanasa koje sadrže. Preporučljivo je svima koji žele da izgube višak kilograma, s obzirom da postiže efekat brže razgradnje masti u telu, a daje nam osećaj sitosti i izvrsna je zamena za gotovo sve slane grickalice. Možemo je koristiti u kombinaciji sa različitim napicima, vodom, mlekom, biljnim mlekom i slično, gde uz kašiku meda dobijamo savršen zdrav puding, koji je jako popularan i u veganskoj ishrani.

Nutritivno bogatstvo čija semenki je ogromno – bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, a sadrže i veliki broj vitamina kao što su vitamin A, vitamin C, različitih minerala i antioksidansa. Sve navedeno daje im za pravo da budu na samom tronu, kada su u pitanju biljke za regulisanje telesne mase, jačanje imuniteta, regulaciju probave i naravno, put su do savršene kože zbog velike količine antioksidanasa.

Jednostavan recept za čarobni šejk

I ovaj put dajem vam predlog za jedan brz i praktičan, a nutritivno nadmoćan, šejk koji možete uvek prilagoditi namirnicama koje imate kod kuće. Ovaj šejk je idealan za regulaciju telesne težine i lipidnog statusa.

Potrebno vam je:

  • 1-2 zrele kruške
  • 125 ml niskomasnog jogurta ili kefira
  • 2 dl vode
  • Supena kašika chia semenki
  • Mala kašičica cimeta
  • Supena kašika ovsenih žitarica
  • 2-3 urme
  • Čajna kašika meda
  • Limunov sok od pola limuna ( po želji)

Sve sastojke stavite u blender – „ćiribu, ćiriba“ i magični napitak je tu 🙂

Trudite se da vam jutro počne zdravim starterom ili kvalitetnim doručkom. Septembar je tu, svi se vraćamo u mašinu na stresnom poslu, ispitni rokovi su tu, đaci se vraćaju u svoje klupe… sve ovo nas vodi do zaključka da je savršeno vreme za novi start, gde male promene vode nas na put do višeg cilja 🙂

Naoružajte se energijom za novi dan, počnite jutro sa energetskim napitkom, vaše telo biće vam zahvalno i vratiti vam lepom kožom, vitkom linijom, i ono najvažnije  zdravljem…

„Vodite računa o svom telu. To je jedino mesto gde možete da živite“

– Džim Ron

O autoru

Dajana Švraka Milutinović
Dajana Švraka MilutinovićSvako dobro 🙂
Diplomirani farmaceut, poslovna žena sa ozbiljnom karijerom u usponu, supruga, sestra, kuma, najbolja prijateljica… sve to samo zbog izostanka najčešćeg lažnog obećanja: "Od sutra ću!"
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Diplomirani farmaceut, poslovna žena sa ozbiljnom karijerom u usponu, supruga, sestra, kuma, najbolja prijateljica… sve to samo zbog izostanka najčešćeg lažnog obećanja: "Od sutra ću!"

Odgovori