By in Zdrav život, Živimo bolje
No comments

Voliš da voziš bicikl. I činiš to jako često. I ne voziš samo po lijepom vremenu, nego ti ne smeta ako te uhvati kiša ili da, zbog dužine vožnje, uđeš u noć. Jer voliš da voziš.

Ako ste se ponašli u prvom pasusu, željeli bismo da vas upoznamo sa ultradugim vožnjama, porijeklom iz Francuske, pod nazivom – BREVET. Ove vožnje nisu takmičarskog karaktera i čitava ideja se zasniva na samoodrživosti bicikliste na vožnjama, tokom kojih prelazi velike udaljenosti, u određenom vremenskom roku.

Breveti se voze po svim vremenskim uslovima i pomjeranje datuma starta se u principu ne vrši, osim u izuzetnim uslovima (tornado, zemljotres, poplava). Osim toga, zbog velikih udaljenosti koje biciklisti, odnosno RANDONNEUR-i trebaju preći, jako često provode čitavu ili jedan dio noći, u vožnji.

Breveti se organizuju pod pokroviteljstvom Randonneurs Srpska, koja je jedini ovlašteni predstavnik Audax Club Parisien.

Kako…

…voziti brevet? Lako.

Iz kalendara odaberete željenu rutu i datum, prijavite se i pojavite se na startu, u dogovoreno vrijeme.

Poslije pregleda opreme i bicikla, uplate startnine (simboličan iznos), dobijate brevet karton i putni list. Putni list vam služi kao orijentacija, u slučaju da vam put nije poznat, i da vam da informacije o udaljenostima između mjesta kroz koja prolazite, kao i raspored kontrolinh tačaka. Nakon starta, idete ucrtanom rutom do kontrolne tačke, na kojoj ovjeravate brevet karton, i idete po sljedeće. I tako do cilja, koji je uglavnom na mjestu starta. I to je to.

Datum i vrijeme breveta se ne pomjeraju zbog vremenskih (ne)prilika.

Šta…

…je obavezno?

Kaciga. Jer glavu čuva.

Svjetla. Prednje i zadnje (konstantno). Budući da breveti, zbog dužine, mogu da se voze i po noći, obavezna je upotreba prednjeg svjetla, pokretanog dinamom ili baterijama, i zadnjeg svjetla, koje ima konstantni mod rada.

Svjetloodbojni prsluk. U slučaju vožnje u uslovima smanjene vidljivosti, mrak, sumrak, zora, magla, kiša, obavezna je upotreba svjetloodbojnog prsluka, jer se na taj način povećava vidljivost bicikla i bicikliste i smanjuje mogućnost nepredviđenih situacija u toku vožnje.

Svaki vozač koji ne ispunjava ove uslove neće moći da startuje i biće diskvalifikovan.

Više o pravilima možete pročitati na ovom linku.

Vremenska ograničenja

Jedno od osnovnih pravila su vremenska ograničenja, za koja se ove vožnje moraju završiti, i to:

– 200 km za 13:30 sati
– 300 km za 20 sati
– 400 km za 27 sati
– 600 km za 40 sati
– 1000 km za 75 sati
– 1200 km za 90 sati

Osim toga, postoje i vremenska ograničenja kod dolazaka na kontrolne tačke, odnosno svaka od kontrolnih tačaka ima dodjeljeno vrijeme otvaranja i zatvaranja, koje se dobija na osnovu maksimalne i minimalne brzine i udaljenosti, i upisana su u svaku brevet karticu.

Još par riječi

Budite kulturni. I prema kolegama biciklistima, i prema vozačima automobila, kamiona, autobusa, koje ćete sretati. Kad dođete u dodir sa lokalnim stanovništvom u nekoj prodavnici, benzinskoj pumpi  ili restoranu, budite kulturni i uljudni. Jer i iza vas će doći neki sporiji biciklista, pa da se čovjek ne nađe u čudu kako se odnose prema njemu.

U toku vožnje, ako se nekom biciklisti desi defekt, bilo bi lijepo pomoći mu, jer tih par minuta neće puno uticati na krajnji rezultat i stvoriće pozitivnu, drugarsku, atmosferu.

I na kraju – Vozite i završite brevet. Na brevetima ćete imati dovoljno vremena da sami sebe upoznate, istestirate svoje mogućnosti i granice.

SREĆNO!!!

Tekst napisao: Željko Vrbovčan (Randonneurs Srpska)
Fotografije: Sebi Cicleta (instagram)
Naslovna fotografija: Nikola Atlagić

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.