By in Zdrav život
No comments

Kapuera – naziv koji još uvijek odiše nepoznanicom…

…ili one malo informisane uspješno podsjeti na ples.

To i ne treba da vas čudi, jer jedino mjesto gdje možete da trenirate ovu veoma zanimljivu i karakterističnu disciplinu, ne samo u Banja Luci, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, je upravo u Centru za bolji kvalitet života, pod vodstvom Grupo União na Capoeira – Bosnia and Herzegovina.

OK, ali šta je više ta kapuera?

Pomoći ćemo vam da malo bolje shvatite o čemu se tu ustvari radi. Kapuera (izvorno Capoeira) je brazilska borilačka vještina sa, kako kažemo, afro-brazilskim porijeklom. Kapuera u sebi sadrži elemente napada, udaraca, odbrane, ali i akrobatike. Sve to je praćeno instrumentima koji su karakteristični za kapueru i brazilsku kulturu, i kapuera ritmovima. Kapuera je borilačka vještina koja se razlikuje od svih drugih borilačkih vještina i sportova, po svojoj sociološkoj i društvenoj strukturi, te svojoj višedimenzionalnosti. Kapuerom se ne morate baviti onoliko koliko drugi očekuju, nego onoliko koliko to vi želite i koliko vam to vaše tijelo dozvoljava.

Kapuera je borilačka vještina čije tajne i mogućnosti za upotrebu i djelotvornost leže ne samo u fizičkoj, nego i u vašoj psihičkoj mogućnosti da nadmudrite svog protivnika. Kombinacija pokreta u kapueri omogućava vam da steknete zavidnu kondiciju i fizičku spremu, elastičnost, koordinaciju, ali i da poboljšate cirkulaciju, koncentraciju, ravnotežu i reflekse i prevaziđete mnoge druge zdrastvene probleme. Dok je kod nas još uvijek nepoznanica, zbog svoje kompleksnosti, ali i nenasilne filozofije, kapuera se u svijetu i zemljama u okruženju koristi kao redovan edukativni program u školama i obrazovnim institucijama. Takođe, vidjećete kapueru i kao instrument u rehabilitaciji i pomoći djeci i odraslima sa smetnjama u razvoju.

A zašto bismo trebali praktikovati baš kapueru?

Treninzi kapuere za djecu i odrasle su usmjereni na učenje kapuere kao cjeline odnosno paralelno učenje fizičkog pokreta, igre, ali i muzike, jezika, kulture, istorije i filozofije. Kapuera pomaže razvoju izuzetno dobre koncentracije, koordinacije, te raširenog polja perifernog vida, koje je kod mnoge djece, ali i odraslih, ograničeno. Kroz treninge se uče, kako individualni pokreti, tako i kombinovanje raznih fizičkih pokreta u skladu sa ritmom i partnerom, što omogućava da se, osim fizičke snage i stečenih vještina, izrazi i vlastita kreativnost i senzibilnost.

Kapuera je neka vrsta borbe bez gubitnika i baš kao takva je odlična za razvoj samopoštovanja, ali i poštovanja prema drugima. To nije isključivo fizička borba, već borba netakmičarskog karaktera u kojoj vaš “protivnik” ustvari postaje partner, odnosno temelji se na saradnji i prijateljstvu, a ne na konkurenciji. Spektar pokreta koji se mogu vidjeti i naučiti u kapueri je zaista širok, a osim udaraca, bacanja, izbacivanja iz ravnoteže koje možemo vidjeti i u nekim drugim borilačkim vještinama, kapueru krase i floreliosi odnosno akrobacije atraktivnog izgleda.

Ko može da se bavi ovom disciplinom?

Za trening kapuere nije potrebno da imate fizičke predispozicije, a ne postoje ni ograničenja u starosnoj dobi. Kapuera predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju pored fizičkog razvoja briše i sve predrasude, razlike u polu, rasi i godinama.

Ovim tekstom smo pokušali da vam donekle približimo kapueru, ali da biste u potpunosti shvatili o čemu se radi i osjetili njenu punu raskoš, jednostavno morate da sami probate i vidite da li je to aktivnost za vas.

Za dodatne informacije, u kontakt sa Grupo União na Capoeira možete da stupite i preko njihove Facebook stranice, a termine održavanja časova pogledajte na web sajtu Centra za bolji kvalitet života.

Tekst i fotografije: Slavica Repović (Grupo União na Capoeira – BIH)

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!
  • 50
    Shares

Odgovori