By in Zdrav život, Živimo bolje
No comments

Kad su čula i um umireni, a intelekt se u tišini odmara – počinje najviši put. Ova mirna postojanost čula predstavlja jogu.

– Katha Upanišada

Joga je, verovatno, jedna od najvećih i najstarijih tekovina u istoriji planete, koja se i danas koristi, širom sveta. S obzirom da je joga kao praksa vrlo stara, čak joj se ne zna tačno poreklo, dosta tog o jogi i u jogi našem mentalitetu je nepozato i zbog toga i mistično. Želeći da se stekne osnovna predstava o nečemu „nepoznatom“, poći ćemo od poznatog, da bi smo se približili čitaocu.

Nama je svima poznat (ili imamo neku svoju predstavu), o tome šta je to pokret, vežba, u jogi to se zove „asana“.  Baš zbog toga, mi našu Jogu u pokretu, počinjemo baš sa pokretom, jer potrebno je jogu, koja je nastala u Indiji (pre nekoliko hiljada godina), prilagoditi našem vremenu i našem mentalitetu. To je joga u pokretu i učinila.

Kroz različite stilove joge – aštanga/vinjasa joge („joga snage“ koja se vežba brzo i u nizu); ali i hata i zen joge, kada usporimo – zaustavimo misli, zadržimo se duže u pokretu i svesno dišemo i/ili ponavljamo više ciklusa jednu vežbu (asanu). Ali bude tu kod nas i vežbi iz pilatesa, pa čak i iz qi gonga. (Po)krećemo se u više smerova. Sledeće što nam je svakako poznato je dah – disanje. Zato mi učimo, verovali ili ne ;-), na jogi i da dišemo. To se u jogi zove „pranayama“ – regulisano disanje – sporo i duboko.

Zašto praktikovati jogu?

Joga nam pomaže da pronađemo balans između duha i tela, intuicije i materije. Joga nas uči individualnosti, da verujemo sebi i svojoj intuiciji, ali isto tako nas uči da poštujemo i tuđu individualnost. U jogi nema međusobnog takmičenja, jedino takmičenje je sa samim sobom… da naučiš da više ceniš, vrednuješ i veruješ u sebe, u svoj unutrašnji glas, u svoju intuiciju. Da naučiš, da život nije pravilo, već sloboda misli, reči, dela i pokreta.

Fizičke vežbe regulišu nervni, digestivni i repoduktivni sistem, krvni pritisak i hormone, dubinski opuštaju i čiste telo od toksina, poboljšavaju kvalitet kretanja i držanja tela.

Svesnim disanjem opuštamo se od stresne svakodnevnice, pospešujemo koncentraciju, dovodimo više kiseonika u telo i mozak – time utičemo na emotivno i mentalno zdravlje.

Tehnike relaksacije umiruju um, o(t)puštaju stres iz tela, daju nam snagu i balans.

Dakle, joga u pokretu održava i poboljšava psihofizičko zdravlje, te generalno poboljšava naš kvalitet života i daje nam osećaj blagostanja i lakoće življenja.

Šta mi to sve radimo na času joge u pokretu?

Različiti su razlozi zbog kojih ljudi dolaze kod nas na časove: zbog bola u leđima, zbog toga da smršaju, zbog osećaja mira i lakoće posle časa, zbog toga što im je lepo na času, zbog druženja, zbog jačanja mišića; a ima i onih koji ćute ili vrlo malo kažu, a primaju i one dublje benefite joge, koje je moguće osetiti i razumeti samo kroz praksu. Siguno je da svako dobije ono što mu je potrebno, iako možda na samom početku nije došao baš po to.

U roku od sat vremena kroz pokret i dah, prezicnije kroz joga vežbe (asane) mi dotaknemo skoro svaki deo tela, što znači da ojačamo mišić, ali ga i istegnemo, i ne samo mišiće, već i tetive i nerve, ali i unutrašnje organe. A ono o čemu mogu da napišem knjigu, a ipak ništa ne kažem, jeste osećaj lakoće i mira posle časa, koji se može osetiti već posle prvog sata vežbanja. A sećanje na taj osećaj pokreće nas iz lenjosti, izgovora i obaveza, te pronalazimo vreme i volju i vraćamo se ponovo po taj osećaj blagostanja koji nas miluje iznutra i spolja.

I ono što radimo na kraju, jeste dubinska relaksacija, legnemo i opustimo celo telo potpuno, jer na taj način benefit vežbanja se utrostručava – a prethodno smo kroz našu praksu doveli telo u stanje da je spremno da se opusti.

Termine održavanja Joge u pokretu možete pronaći na našem web sajtu, a sve ono šta vas zanima, možete pitati i preko Facebook i Instagram profila Joga u pokretu.

S ljubavlju,
Marija i vaša i naša Joga u pokretu 🙂

Tekst i fotografije: Marija Vrakela, instruktor joge (Centar za bolji kvalitet života)

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!
  • 21
    Shares

Odgovori