By in Novosti, Zdrav život, Živimo bolje
No comments

TRX ili trening suspenzije (viseći trening) – rekvizit koji je nastao iz potrebe, ali i kao sredstvo vrhunske fizičke pripreme američkih vojnika. TRX predstavlja dvije najlonske trake, sa ručicama na svojim krajevima, koje su pričvršćene svojim drugim krajem za plafon. Vrlo brzo, zbog izuzetne efikasnosti, postaje rekvizit koji nalazi primjenu u rekreaciji, ali i rehabilitaciji.

TRX trening osigurava neograničen izbor i načine izvođenja pokreta i vježbi u svim tjelesnim položajima, maksimalnu aktivaciju mišića stabilizatora trupa, upotrebu vlastite težine i sile teže kao regulatore opterećenja, potpunu slobodu pokreta u prostoru, razvoj kondicije, fleksibilnosti, ravnoteže, eksplozivne i reaktivne snage, brzine, agilnosti, te sagorijevanje potkožnog masnog tkiva.

Ovaj rekvizit utiče na oblikovanje i učvršćivanje cijelog tijela, pogotovo kritičnih ženskih zona kao što su stomak, bedra, bokovi i gluteusi. Izmjenom brzine i intenziteta vježbanja, povećava se kapacitet srca i pluća, te pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.  Poboljšanje u snazi i izdržljivosti, ali i kontroli vlastitog tijela vježbači mogu očekivati već nakon mjesec dana redovnog treniranja, neovisno o tome da li ste iskusan vježbač ili početnik.

TRX trening je kombinacija aerobno-anaerobne vježbe koje vježbača održavaju na vrhu aerobnog praga, što omogućava sagorijevanje masnih stanica kao izvora energije za mišićni rad. Ovaj trening ima značajnu prednost u odnosu na trening na spravama i čak slobodnim tegovima, s obzirom da takvi treninzi ograničavaju prostor pokreta tokom izvođenja vježbe. Suspenzivni trening omogućava da se mišićna masa povećava proporcionalno i ravnomjerno, što doprinosi skladnijem i izazovnijem izgledu tijela. Još jedna u nizu prednosti ove vrste treninga je ta što vježbanje sa ovim rekvizitom  ima nizak uticaj na zglobove, što znači da zglobovi nisu pod opterećenjem, te da nesmetano možete povećavati jačinu treninga uz smanjen rizik od povreda tokom vježbanja.

Trening na TRX-u je visoko dinamičan i svaki put predstavlja  jedan novi izazov. U ovoj vrsti treninga ne postoje granice, te je pogodan je za svaku starosnu dob, kao i svaki nivo kondicije. Na ovim funkcionalnim trakama moguće je izvesti više od 300 različitih vježbi što omogućava visoku kreativnost u osmišljavanju treninga, dok sama tehnika treninga ima za cilj, između ostalog, da tijelo poveže u jedinstven sistem. Nijedan fitnes rekvizit ne može da se pohvali sa ovolikom raznovrsnošću vježbi kao TRX.

Ukoliko želiš da na brz i zabavan način dođeš do željenog izgleda onda je TRX trening pravi izbor za tebe. Ovaj vid treninga je dio našeg Total Body Workout programa, koji vodi sertifikovani trener Nataša Popović, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 21h do 22h.

Za detalje o TRX treningu, kao i Total Body Workout-u, kontaktirajte Nataly Fitness na društvenim mrežama:
Facebook: https://www.facebook.com/nataly88fitness
Instagram: https://www.instagram.com/natalyfitness
O autoru

Nataša Popović
Nataša PopovićNikad ne odustaj!
Nataša je sertifikovani trener sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti fitnesa. Njen predan pristup i kreativnost treninga omogućavaju najbolje rezultate za kratko vreme. Njen moto je: “Pravi mišiće, a ne izgovore”, zato DOĐI I TRENIRAJ 🙂
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Nataša je sertifikovani trener sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti fitnesa. Njen predan pristup i kreativnost treninga omogućavaju najbolje rezultate za kratko vreme. Njen moto je: “Pravi mišiće, a ne izgovore”, zato DOĐI I TRENIRAJ :)