By in Zdrav život, Živimo bolje
No comments

Hip hop ples za djecu i omladinu je, nama u Centru za bolji kvalitet života, jedna od najdražih aktivnosti, a i rijetko ko drugi bi ostao imun na grupu vesele i razigrane dječice i tinejdžera 🙂

U nastavku teksta ćemo vam pokušati dočarati zašto hip hop nije samo simpatična aktivnost, nego ima ozbiljnu ulogu u pravilnom razvoju i zdravom životu djece i omladine.

Šta je uopšte hip hop?

Hip hop je kulturni pokret, ali i plesni stil, koji je nastao 70-ih godina na ulicama Bronx-a (New York) i tada se proširio po cijelom svijetu. Danas se hip hop sastoji od plesnih pokreta koji su skakutavi i energični i kao takvi posebno zanimljivi mlađoj populaciji. U spotovima najpopularnijih izvođača kao što su Justin Bieber, Beyonce, Jennifer Lopez, Usher i drugi posebno se ističu hip hop pokreti i koreografije.

Zašto trenirati baš hip hop?

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi djecu trebali podsticati da vježbaju, a neki od njih su prekomjerna težina, provođenje previše vremena sjedeći ispred knjige ili računara, pa i mobitela. Uz hip hop ples djeca imaju mogućnost psihičkog i fizičkog razvoja, jer učenje novih pokreta zahtjeva korištenje uma i pokretanje tjelesnih mišića. Dakle, ovi treninzi razvijaju motoričke sposobnosti i koordinaciju, ali takođe su kooperativni, odnosno djeca se socijalizuju i uče kako da kroz timski rad postignu što bolje rezultate.

Kako izgledaju treninzi?

Na treninzima, prije svega, radimo vježbe zagrijavanja, zatim učimo razne plesne pokrete, koje objedinjujemo i vježbamo kroz pažljivo osmišljene plesne koreografije, a na kraju radimo i vježbe istezanja. Dakle, treninzi su veoma sadržajni i zdravi za cijeli organizam, a za ovaj vid aktivnosti su vam neophodni udobna odjeća i obuća, kao i voda.

Ali to nije sve 🙂

Nismo se zaustavili samo na treninzima u našoj sali. Naime, djeca i omladina, polaznici našeg kursa hip hop plesa, ono što nauče imaju priliku i prezentovati na različitim priredbama i festivalima plesa, tako da dobijaju dodatnu zabavu i osjećaj postignuća.

Dođite da se zabavljamo i družimo – pogledajte termine održavanja aktivnosti na ovom linku i najavite se za besplatan probni čas.

Tekst i fotografije: Željana Čajić, trener hip hop plesa i zumbe (Centar za bolji kvalitet života)

O autoru

Centar za bolji kvalitet života
Centar za bolji kvalitet životaŽivimo bolje!
Pravimo male korake za nas, male za našu zajednicu, male i za čovječanstvo... ali čvrstog smo koraka i neumorni – Centar za bolji kvalitet života.
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!
  • 45
    Shares

Odgovori