By in Moć je u tebi
No comments

Biti zdrav i sretan – moć je u tebi!

Kada nam netko priopći dijagnozu koja nam nije baš po volji ili kada broj na vagi pokaže više kilograma nego bismo htjeli, uglavnom se rastužimo ili pomislimo zašto baš nama. Kako bi bilo kada bismo promijenili pogled na tu situaciju i shvatili je kao blagoslov? Zašto ne bismo pomislili, umjesto da sami sebe kritiziramo, želi li nam ta situacija nešto poručiti – tada bi svijet postao puno ljepši. Barem naš svijet – on i je najbitniji.

Tri puta su mi dijagnosticirali endometriozu i u jednom trenutku sam imala 18 kilograma “viška”. To vam je ukratko moja životna priča. Da mi je netko prije desetak godina rekao da će mi to promijeniti život iz temelja, ne bih mu vjerovala. Da mi je netko rekao da će me to naučiti kako zaista biti sretna i zdrava – ni to mu ne bih vjerovala, ali zato je život tu da nas “natjera” silom, kad nećemo milom, na promjene koje nam se čine nestvarnima, a u stvari su ono što nam život čini potpunijim i sretnijim.

Od malih nogu nas uče raznoraznim “pravilima”. Kako se ponašati, u što vjerovati, koga slušati, koga i kako voljeti, a nekako putem zaborave nas naučiti kako slušati sebe, kako vjerovati sebi i u sebe – i ono najvažnije – kako zapravo voljeti sebe. Baš tu se nalazi rješenje svih naših problema, dijagnoza, patnji, nesreće.  Vjerovali ili ne, vaš život je onoliko sretan, vi ste onoliko sretni i zdravi koliko volite sebe!

Prvi put kada sam se suočila sa zdravstevnim problemom, bila sam jako mlada. Bilo je to netom nakon smrti moje mame. Vjerovala sam kako sam njezinu smrt jako dobro podnijela, kako sam se odlično nosila s tim, no nakon izvjesnog vremena – prvo suočenje. Ginekološki problem.

Osam godina poslije, našla sam se u drugačijoj životnoj situaciji, koja mi se tada činila beznadna, jer mi se moj svijet o kojem sam sanjala srušio pred očima “zbog sistema u kojem sam živjela”. Duboka tuga, nezadovoljstvo, malodušnost, frustracija, dovela me do toga da završim u bolnici – endometrioza u poodmaklnoj fazi.

Nekoliko godina kasnije – duboka emotivna bol, još jedna stresna životna okolnost – i opet moja stara poznanica, endometrioza.

No, četvrti put kada mi se pojavila – dočekala sam je spremno. Primijetila sam da se, svaki put kad nisam u harmoniji sa samom sobom, kada živim u strahu; od egzistencije, posla, ljubavi, života uopće, kao opomena za usklađivanjem sa samom sobom, moje zdravlje se pobuni i da mi znak. Uvijek nam naše tijelo signalizira. Prvo započne signalizirati s malim znakovima, koje naravno, udobno smješteni u svoju komfor zonu, lijepo i uspješno izignoriramo, pravimo se da ništa ne primjećujemo i sporazumno sa samim sobom pristanemo na nelagodu, pa čak i na bol, kao da je to naše najnormalnije stanje. I tako prođu dani, sedmice, mjeseci, pa i godine, i kada tijelo shvati da promjene nema – odluči se na malo veći znak, ne bi li nam napokon privuklo pažnju.

Naime, u mom slučaju, trebale su mi godine i tek sam iz četvrtog puta shvatila, da svaki put kada nisam usklađena sa samom sobom, kada nisam iznutra sretna, kada mi duša ne “pjeva”, kada ne radim ono što volim, kada nisam poletna, inspirirana, motivirana, kada održavam odnose koji me u potpunosti ne zadovoljavaju i ne ispunjavaju, kada radim kompromise sama sa sobom – tada plaćam cijenu svojim zdravljem.

Šta znači “biti zdrav”?

Biti zdrav ne znači samo dobiti potvrdu od doktora da su vam vrijednosti u granicama normale. Zapitajte se, kada ste se zadnji put od srca nasmijali, kada ste zapjevali, kada ste s osmjehom na licu odlazili na posao, kada ste se zadnji put probudili pored svog partnera ili partnerice i pomislili koliko ste sretni i zahvalni? Ako se toga ne sjećate, uživate li u potpunosti definiciju zdravlja? Biti zdravi ne možete ako niste sretni, niti možete biti sretni ako niste zdravi.

Snaga i moć nisu uvjetovani vanjskim faktorima. Ne nalaze se niti u vašem poslu, niti u vašem partneru, niti u državnom sistemu. Snaga i moć je samo i jedino u vama samima. Vi ste ti koji vanjskim okolnostima predajete svoju moć! Zvuči ludo? I meni je bilo, zato su mi bile potrebne 4 dijagnoze i 18 kg viška, ne bih li osvijestila moć u sebi, napokon je uzela u svoje ruke i postala “Kraljica svog vlastitog Kraljevstva”.

Kada sam se prvi put suočila s endometriozom, nesretna svojim životom i sistemom u kojem sam živjela, shvatila sam da je nemoguće da baš sve ovisi o pustoj sreći i sudbini, o drugima. Tada počinje moj intezivni rad na sebi. Zagrebala sam u područje zakona privlačnosti, pohađala raznorazne edukacije, autogene treninge, vježbe disanja, a Reiki i Theta Healing bile su samo neke od energetskih metoda koje sam tada počela proučavati. Nakon četiri godine intenzivnog rada, svjedočila sam napokon svojoj prvoj velikoj manifestaciji – odlasku u Qatar, gdje sam odrasla. Uvijek sam mislila da ću odlaskom u Qatar riješiti sve svoje probleme, jer sam vjerovala kako moja sreća ovisi o vanjskim okolnostima. Posao koji volim, divni ljudi oko mene, zemlja koju zovem svojim domom, nisu bili dovoljni za moju unutarnju ispunjenost. Tada shvaćam da sreća i zadovoljstvo nisu povezani s vanjskim okolnostima. Sve ono što mi mislimo da nas čini sretnima – ustvari učini nas sretnima trenutno, ali vrlo je kratkog daha. Naša sreća dolazi iznutra, ali kako doći do nje?!

U prvih 6 mjeseci udebljala sam se 8 kg. Shvativši da mi vlastiti život izmiče kontroli, odlučila sam se na životnu promjenu. Tu počinje moje upoznavanje i daljnje educiranje o sirovoj hrani, health coaching-u, Pranic Healing-u, te licenciranje za voditelja Heal Your Life® radionica, koje se temelje na filozofiji Louise Hay.

Moj holistički pristup životu i zdravlju pomogao mi je da izgubim 18 kg, da se dvaput nakon operacije iscijelim od endometrioze te da životnu situaciju gdje mi je u pitanju egzistencija, pretvorim u životnu školu koja će me ojačati i pomoću koje ću spoznati moć u sebi.

Naše tijelo je savršen detektor koji nam daje znakove kada je vrijeme za promjene. To je pravi blagoslov! Shvatila sam da svaka moja dijagnoza, ustvari je odraz mog unutarnjeg nezadovoljtsva. Potiskivanje emocija, nesuočavanje, nerješavanje situacija, duboko nezadovoljstvo i tuga, preduvjet su narušavanja naseg zdravlja. To je najbolji pokazatelj koliko zaista volimo sebe. Jer, kad bismo se zaista voljeli, zar bismo dopustili sebi da toliko bivamo nesretni i nezadovoljni?

Moja zadnja dijagnoza je bila presudna. Posjedovala sam sve tehnike i alate potrebne da se iscijelim, koji su se zadnji put pokazali veoma uspješnima, no odlučila sam se na mali eksperiment. Htjela sam vidjeti koliko zapravo utječe hrana, energija, životni stil, a koliko naše misli i uvjerenja! Tu sam dobila dokaz da naše misli, naša vjerovanja kreiraju našu realnost. Kada sam počela raditi na svojim mislima, na svojim uvjerenjima, počela sam primjećivati velike pomake i po pitanju hrane – moje tijelo kada se osjećalo dobro, sretnije, zadovoljnije, a osjećalo se jer sam počela birati misli koje su me podržavale, a ne sabotirale, tada je moje tijelo počelo tražiti zdraviju hranu, hranu koja hrani moje stanice, tkiva, organe, a ne oči i nepce. Što sam više podizala svoju vibraciju, to sam zdravije jela, a to je rezultiralo pozitivnim ishodom – povlačenjem endometrioze i smanjivanjem mioma.

Moć je u nama. U našim mislima. U našim vjerovanjima. Kada zamijenimo naša stara uvjerenja novima koja nas podržavaju, počinjemo se mijenjati, prvo mi sami, a onda neminovno i svijet oko nas. Zdrav život nije odricanje najdraže hrane, niti bilo kakvo drugo žrtvovanje, zdrav i uspješan život je život koji živimo ispunjeni i sretni, usklađeni sa samim sobom, svojim željama i unutarnjim glasom. Tada zdravlje dolazi kao nuspojava. Kad to osvijestimo i počnemo živjeti u skladu s tim, onda naš san postaje naš život. Ne postoji više ništa što može ugroziti naše zdravlje ili život do te mjere da bi nam na bilo koji način naštetilo.

*Ako želite otkriti moć u vama, posjetite stranicu Maje Arslanagić www.HappyandHealthybyMaja.com, zapratite njenu istoimenu FB stranicu, YouTube kanal i Instagram profil, a ukoliko ste žena koja želi preuzeti moć nad svojim životom, pridružite se FB grupi: “Yes, I Can! – The Power Is In You!”, u kojoj Maja svakodnevno dijeli svoje svoje tajne zdravog i sretnog života. Sadržaj je na engleskom jeziku.

O autoru

Maja Arslanagić
Maja ArslanagićHolistic Happiness & Health Coach
Maja živi i radi u Qataru, gdje održava raznorazne radionice i predavanja na temu kako biti zdrav i sretan, te kako biti "Kraljica svog vlastitog Kraljevstva".
Podijelite ovaj članak s onima koje volite!

Maja živi i radi u Qataru, gdje održava raznorazne radionice i predavanja na temu kako biti zdrav i sretan, te kako biti "Kraljica svog vlastitog Kraljevstva".

Odgovori